Блог

Пролетната умора и как да се преборим с нея

Пролетната умора и как да се преборим с нея
Май 26, 2020
От една страна, понякога забравяме, че може да страдаме именно от нея и прибързано решаваме, че сме болни. От друга страна, има опасност с лека ръка да отхвърлим признаци на заболяване, защото удаваме всяко неразположение на досадната пролетна умора. Универсална дефиниция за това състояние обаче няма. Нужно е човек да следи здравословното си състояние и да разчита сигналите на тялото си. Имайте предвид, че пролетната умора обичайно продължава не по-дълго от 3 седмици. При по-упорити и продължителни състояния, вероятно се касае за различен проблем и е добре да се посъветвате с лекар.

Предполага се, че пролетната умора се дължи на промяната в съотношението на светлата и тъмната част на денонощието и връзката им с хормоналния баланс. Отделянето на серотонин, един от т.нар. хормони на щастието, е свързано с дневната светлина. През зимата денят е по-кратък и в организма се отделя по-малко серотонин. За сметка на това мелатонинът, който регулира съня, се отделя при липса на светлина, затова и нивата му са по-високи през зимата. Резкият преход между сезоните не дава на тялото достатъчно време да се приспособи. Резултатът е физическо неразположение с характерна липса на енергия, което наричаме пролетна умора.


Не забравяйте зеленчуците
Основната причина за пролетна умора е липсата на прием на достатъчно витамини през зимните месеци. Освежете менюто си със свежи салати с маруля, цвекло, моркови и спанак. Зеленият лук и чесънът ще придадат на салатата ви приятен аромат, без да оставят твърде много лютив привкус. Добавяйте в дресинга прясно изцеден лимон и босилек. Така ще осигурите на организма си енергията, от която се нуждае.

Подсилете имунитета с мед
Медът е богат източник на калий, магнезий, натрий и калций. Дава много енергия като същевременно е чудесен заместител на захарта и шоколада. Разбъркайте малко мед с розмарин като средство за прочистване на черния дроб. Може да го ползвате като дресинг за салата или да го съчетаете с чаша топъл чай.

Киселото мляко
То ще осигури полезни бактерии за стомаха ви, които да повлияят добре на микрофлората му. Млечните продукти ще ви осигурят калций и полезни минерали и ще обогатят менюто ви.

Не спирайте да се движите
Спортът ще повдигне тонуса на целия ви организъм и ще ви даде допълнителна енергия. Изберете нещо, което да ви кара да се чувствате добре и да ви носи удоволствие. Така ще се справите с психическата бариера, която ви кара да отлагате спорта от днес за утре. Фитнес, разходки в гората, танци, джогинг - вариантите са безброй.

Осигурете си достатъчно сън
Качественият сън е от решаващо значение за цялостно ни здраве. Той е не по-малко важен от добрия хранителен режим и подходяща тренировъчна програма. Когато сте си набавили нужните часове сън ще бъдете по-енергични, пълноценни и продуктивни.

Чист въздух
Дори най-леките упражнения помагат, когато ги правим навън на чист въздух. Разходките сред природата ни носят много ползи. В същото време ако постоянно вдишваме застоял и мръсен въздух, то това изисква повече усилия от страна на организма, което ни изтощава излишно.